top of page
AEnB2Upz_cuGk8opTjP_2wjQHR89wkZiIAcKGA_5Yej2flc60cK7sokxJVJbstRbV8NVnH6-uh0jLBlska4auSnBpK

Celebració, reconeixement i compromís: així va ser el 20 de maig, Dia Mundial de les Abelles

El sector apícola català es va reunir a Barcelona per compartir una jornada plena de reflexió, premiar les millors mels del país i donar a conèixer la iniciativa col·lectiva d’un segell que posi en valor la mel feta aquí.


Fes clic aquí per a veure la galeria de fotos completa

Barcelona, 27 de maig de 2025  El passat 20 de maig, coincidint amb el Dia Mundial de les Abelles, el sector apícola de Catalunya es va reunir a la Casa de l’Agricultura de Barcelona per celebrar una jornada que va combinar formació, reconeixement i compromís pel futur de l’apicultura catalana.

Organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la trobada va comptar amb la participació de diverses entitats representatives del sector, i va esdevenir una fita significativa en el camí cap a una apicultura més reconeguda i arrelada al territori.


Una jornada per reivindicar la mel feta aquí

La jornada es va desenvolupar sota el lema “Mel, del rusc al plat” i va oferir un programa variat que va incloure ponències, tastos i accions participatives.

  • Ester Ordóñez, veterinària de l’Agrupación Apícola de Galicia, va exposar les propietats beneficioses de la mel i la seva importància com a aliment viu i natural.

  • Fina Gonell, de Pajuelo Consultores Apícolas, va aprofundir en la caracterització de les mels catalanes i la necessitat de disposar d’eines que en garanteixin la identificació i el valor.

  • La cuinera i comunicadora Gessamí Caramés va elaborar en directe un plat amb mel catalana, que es va poder degustar entre els assistents, mostrant la versatilitat gastronòmica del producte.



Reconèixer l’excel·lència: premis a les millors mels catalanes


Un dels moments centrals de la jornada va ser la celebració del V Concurs “Les millors mels catalanes”, que va reunir un total de 74 mostres procedents d’arreu del país. El jurat, integrat per especialistes com Anna Clemente García, Rafael Blanch, Carles López i M. Àngels Boixaderas, va valorar aspectes com l’aspecte, el color, l’aroma, el gust i la textura.


Els guardons es van lliurar en presència del conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, i van reconèixer l’excel·lència en diverses categories:


El futur segell de la mel catalana


La jornada també va servir per donar a conèixer públicament la iniciativa per crear un segell distintiu de qualitat per a la mel feta a Catalunya, impulsada per un grup d’apicultores i apicultors que estan treballant per constituir la futura Associació d’Apicultores i Apicultors de Catalunya (AAAC).


Aquest segell, actualment en fase de desenvolupament, pretén oferir una eina col·lectiva per garantir l’origen, la qualitat i la proximitat de la mel catalana, i per diferenciar-la dins d’un mercat on sovint es dilueix entre productes de procedències diverses.


Durant l’acte es va presentar també el manifest de suport al projecte, un document que expressa els valors i la voluntat compartida de fer visible i reconèixer la mel feta per apicultores i apicultors de Catalunya. El manifest va ser signat in situ pel conseller d’Agricultura, així com per apicultores, apicultors i altres assistents.


El text continua obert a adhesions i es pot consultar i firmar digitalment a través d'aquest formulari.





Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page