Celebració, reconeixement i compromís: així va ser el 20 de maig, Dia Mundial de les Abelles
- Marta Llobet
- 27 may
- 3 Min. de lectura
El sector apícola català es va reunir a Barcelona per compartir una jornada plena de reflexió, premiar les millors mels del país i donar a conèixer la iniciativa col·lectiva d’un segell que posi en valor la mel feta aquí.
Fes clic aquí per a veure la galeria de fotos completa
Barcelona, 27 de maig de 2025 – El passat 20 de maig, coincidint amb el Dia Mundial de les Abelles, el sector apícola de Catalunya es va reunir a la Casa de l’Agricultura de Barcelona per celebrar una jornada que va combinar formació, reconeixement i compromís pel futur de l’apicultura catalana.
Organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la trobada va comptar amb la participació de diverses entitats representatives del sector, i va esdevenir una fita significativa en el camí cap a una apicultura més reconeguda i arrelada al territori.
Una jornada per reivindicar la mel feta aquí
La jornada es va desenvolupar sota el lema “Mel, del rusc al plat” i va oferir un programa variat que va incloure ponències, tastos i accions participatives.
Ester Ordóñez, veterinària de l’Agrupación Apícola de Galicia, va exposar les propietats beneficioses de la mel i la seva importància com a aliment viu i natural.
Fina Gonell, de Pajuelo Consultores Apícolas, va aprofundir en la caracterització de les mels catalanes i la necessitat de disposar d’eines que en garanteixin la identificació i el valor.
La cuinera i comunicadora Gessamí Caramés va elaborar en directe un plat amb mel catalana, que es va poder degustar entre els assistents, mostrant la versatilitat gastronòmica del producte.
Reconèixer l’excel·lència: premis a les millors mels catalanes
Un dels moments centrals de la jornada va ser la celebració del V Concurs “Les millors mels catalanes”, que va reunir un total de 74 mostres procedents d’arreu del país. El jurat, integrat per especialistes com Anna Clemente García, Rafael Blanch, Carles López i M. Àngels Boixaderas, va valorar aspectes com l’aspecte, el color, l’aroma, el gust i la textura.
Els guardons es van lliurar en presència del conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, i van reconèixer l’excel·lència en diverses categories:
Premi Reina de les Mels: Mel de l’Avi Lluís (El Perelló)
Mel de romaní:
1r premi: La Mel (Annabel Muñoz)
2n premi: Mel del Montseny (Joaquim Peyra)
Mel de flors:
1r premi: Mèu Eth Brinhon
2n premi: Fundació Maresme
Mel de muntanya:
1r premi: Mèu Eth Brinhon
2n premi: Mel del Paratge de la Serra del Boix
Mel monofloral:
1r premi: Mel Múria (mel de taronger)
2n premi: Marc Pineda (mel de farigola)
El futur segell de la mel catalana
La jornada també va servir per donar a conèixer públicament la iniciativa per crear un segell distintiu de qualitat per a la mel feta a Catalunya, impulsada per un grup d’apicultores i apicultors que estan treballant per constituir la futura Associació d’Apicultores i Apicultors de Catalunya (AAAC).
Aquest segell, actualment en fase de desenvolupament, pretén oferir una eina col·lectiva per garantir l’origen, la qualitat i la proximitat de la mel catalana, i per diferenciar-la dins d’un mercat on sovint es dilueix entre productes de procedències diverses.
Durant l’acte es va presentar també el manifest de suport al projecte, un document que expressa els valors i la voluntat compartida de fer visible i reconèixer la mel feta per apicultores i apicultors de Catalunya. El manifest va ser signat in situ pel conseller d’Agricultura, així com per apicultores, apicultors i altres assistents.
El text continua obert a adhesions i es pot consultar i firmar digitalment a través d'aquest formulari.



























Comentarios